Home За Георги Иванов „Полет на ръба на безкрая“

„Полет на ръба на безкрая“

2917
SHARE


Гледайте на следния линк: „Полет на ръба на безкрая“
„В кадър“ – 07.04.2019

В навечерието на 10 април БНТ1 ще припомни на зрителите историческото, не само за страната ни, събитие и ще надникне в личния архив на първия българин, видял планетата Земя от Космоса с очите си. В 72 фотоса от личния архив на Георги Иванов са запечатани уникални кадри, направени от борда на космическия кораб „Союз-33“ по време на 12-те часа на смразяваща неизвестност за бъдещето на екипажа. 40 години негативите от личния фотоапарат на космонавта съхраняват мистични гледки към Земята, които екипът на БНТ прави достояние за първи път.

Пред камерата на обществената телевизия Георги Иванов си припомня онези 31 обиколки край земното кълбо и разказва драматичните събития, събрани само в 1 ден, 23 часа и 1 минута полет. Космическият кораб „Союз-33“ с командир Николай Рукавишников претърпява в открития Космос техническа неизправност. За екипажа остава задачата да овладее ситуацията с неосъщественото скачване с орбиталната станция „Салют-6“, а за наземните служби – тежкия избор да предприеме почти невъзможното приземяване на космонавтите – балистичен спуск.

Във филма „Полет на ръба на безкрая“ са използвани уникални архивни кадри от „Златния фонд“ на обществената медия, а зрителите ще могат да видят за първи път снимките, които Георги Иванов прави от Космоса.

Над филма са работили: Валери Маринов – автор, Орлин Джелепов – редактор, Владимир Анастасов – монтаж, Любомир Станоев – оператор, Дамян Серкеджиев – режисьор, Десислава Бояджиева – проучване и видеоархив. Продуцент на поредицата „В кадър“ е Надя Обретенова.

Гледайте „В кадър“ тази неделя, 7 април, от 20:45 ч. по БНТ1!


Гледайте на следния линк: „Полет на ръба на безкрая“
„В кадър“ – 07.04.2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here